Zelf bikefitting doen

Zelf bikefitting doen heeft verschillende voordelen, nadelen en gevaren. We gaan er op deze pagina dieper op in om je maximaal te informeren. Als een fietser - professioneel of recreatief - overweegt om een bikefitting te doen, gaat het meestal om één of meer van de volgende redenen:

  • (Soms) last van zeurende pijn, slapende voeten, tintelingen, ontstekingen, nekpijn, schouderklachten, rugpijn, kniepijn, zadelpijn, pijn in de edele delen of andere ongemakken tijdens of na het fietsen.
  • Potentiële klachten, slijtage en blessures voorkomen.
  • Ervaren hoeveel je extra kunt winnen op het gebied van duwvermogen en trapefficiëntie door het optimaliseren van je fietspositie.
  • Meer comfort en plezier tijdens het dagelijks of wekelijks fietsen.

Wat is het doel van een bikefitting

Tijdens een bikefitting wordt jouw fiets volledig op jouw lichaam afgesteld. Jij bent uniek en je houding is dat ook. Je lichaamsbouw, grootte en conditie bepalen hoe je op je fiets zit. Maar ook je leeftijd en geslacht spelen hierin een rol. Tijdens de bikefitting vormt de bikefitter een integraal beeld van jou als fietser. Wie je bent, wat je doelen zijn, of je blessures of ongemakken hebt tijdens het fietsen. Tijdens een dynamische analyse wordt je fietshouding grondig bekeken. Door middel van zenuw- en spiertesten wordt je kracht, lenigheid en bewegingsvrijheid gemeten. Zo leert de bikefitter meer over jouw biomechanica, eventuele asymmetrie en andere details gerelateerd aan je fietspositie. Verder wordt er heel wat aandacht aan je voeten besteed. Een correct aangepaste fietsschoen, schoenplaatjes en inlegzool kunnen je trapefficiëntie, prestaties en comfort aanzienlijk verbeteren. Zitten je schoenplaatjes op de juiste plaats en geven je schoenen voldoende steun en stabiliteit? Zijn het de geschikte schoenen voor jouw voeten? Het gebruikte bike analyse systeem legt beelden vast vanuit verschillende perspectieven. Al deze beelden en analyserapporten worden in detail bekeken en stapsgewijs wordt je houding gefinetuned tot de ideale fietspositie. Het is belangrijk dat je tijdens de bikefitting sessie, naast het aangepaste gevoel, de aanpassingen visueel zichtbaar mee kan volgen. Verder is het mogelijk om verschillende zadels, schoenen, cranklengtes, stuur- en pedaalmodellen te testen om zo je positie nog meer in detail te verbeteren. Een goede bikefitter houdt rekening met de persoon die voor hem fietst. Elke persoon is uniek en het is aan de bikefitter om alle verkregen en geanalyseerde informatie correct te interpreteren en toe te passen tijdens de nodige aanpassingen. Geef na de bikefitting je lichaam tijd om zich aan te passen aan de nieuwe positie. We spreken dan minimaal over honderdduizend omwentelingen of circa 3 tot 6 weken fietsen. Soms spreek je spieren aan die voordien weinig werk hadden. Het is daarom belangrijk om deze spieren te trainen. Belangrijk is dus dat, als toch niet alles lijkt te kloppen, je een (gratis) vervolgafspraak kan boeken bij je bikefitter.

Zelf bikefitting doen

Terug naar de voordelen, nadelen en gevaren van zelf bikefitting doen. Op het internet vind je tal van websites, filmpjes en zelfs apps die je stap voor stap begeleiden om zelf een perfecte bikefitting te doen. Zelf bikefitting doen is gratis, je volgt de voorgeschreven stappen en dit op je eigen tempo. En daar stoppen helaas ook de voordelen en starten de nadelen en gevaren. Als je zelf een bikefitting gaat doen, volg je een stappenplan of filmpje. Het gaat hier steeds om algemene aanbevelingen die geen rekening houden met je eigen (medische) situatie. Zo kan er bijvoorbeeld voorgesteld worden om aanpassingen te doen en vervolgens te testen of deze beter aanvoelen. En hier schuilt een gevaar. Pijn of klachten ervaar je om een bepaalde reden. Als je aanpassingen doet en daarna minder of geen pijn meer voelt, wil per definitie niet zeggen dat het probleem verholpen is. De kans is zeer groot dat je het probleem (tijdelijk) maskeert door gedwongen een andere houding aan te nemen, gaat compenseren of andere spieren gaat gebruiken. Uiteindelijk zal het probleem terugkomen en mogelijk zelfs verergeren. Aanpassingen van enkele millimeters lijken misschien niet veel, maar kunnen een wereld van verschil maken. En bij zelf bikefitting doen ook vaak in de negatieve richting. Bij een goed uitgevoerde bikefitting verandert je fietspositie misschien ook zichtbaar niet veel, maar het kan wel een wereld van verschil maken qua fietscomfort en je gezondheid.

3 stappen om zelf een kleine bikefitting te doen

Tim Dejonghe van Bikefitting Bike Power schreef 3 stappen die je helpen om zelf een kleine bikefitting te doen. Alvorens te starten, moet je jezelf eerst deze drie vragen stellen:

  • Wat wil ik?
  • Wat voor fiets heb ik?
  • Kan wat ik wil met mijn fiets?

Stap 1: schoenplaatjes

Wat ik iedereen aan wil raden is om met je schoenen - je schoenplaatjes dus - te starten. Dit is precisiewerk. Links en rechts zijn trouwens nooit hetzelfde afgesteld. Iedere voet is immers anders. Zoek je eerste metatarsaal. Dit is het scharnierpunt van je dikke teen. Daarna ga je op zoek naar je 5e metatarsaal. Dit is het scharnierpunt aan de buitenkant, aan de zijde van de kleine teen. Hoe krijg je deze punten nu overgezet naar je schoenen? Dit kan je doen door bijvoorbeeld een een kabeleindje of enkele bolletjes te plakken op je 1e en 5e metatarsaal. Vervolgens ga je met je voet in je schoen. Als je nu over je schoen wrijft, voel je de bolletjes. Markeer deze op een stukje papiertape. Zet nu je schoenplaatje tussen deze twee punten (op die hoogte).

Stap 2: zadel

Een zadel is heel persoonlijk en ieder probleem heeft een unieke, persoonlijke oplossing nodig. Hoe ga je op zoek naar de hoogte van je zadel en de stand achter de trapas, ook wel de setback genoemd? Belangrijk is dat je controle blijft houden op je draaibeweging. Dit kan je zien via (door) je knie. Je mag geen stapbeweging maken. Je kan dus beter beginnen met het zadel te laag te zetten in plaats van te hoog. Het model van het zadel speelt ook een grote rol. Wat ook een indicatie van een te smal zadel is, is dat je over je zadel heen valt waardoor je weer centraal te veel druk hebt. Als je het gevoel hebt dat je teveel links en rechts met je heupen beweegt of je merkt dat je zadel aan de zijkant (te snel) af schuurt dan kan dit betekenen dat je zadel te breed is. Wanneer je zadel teveel naar achter staat, zal je het gevoel hebben dat je op de punt van je zadel zit of een te breed zadel kan je ook naar voor duwen en je dit gevoel geven. Teveel druk op je perineum (bilnaad) kan er op wijzen dat je zadel te ver naar voor staat, de punt te veel naar boven staat of de vorm van je zadel niet geschikt is voor jou.

Stap 3: stuur en stuurpen

In deze stap moet je de lengte van de stuurpen en de hoogte en breedte van je stuur bepalen. Belangrijk hierbij is de hoek van je remhendels (STI). Je mag nooit op je stuur hangen. Je ellebogen gaan vertellen welke lengte stuurpen je nodig hebt. Je schouders en schouderbladen bepalen dan weer de breedte van je stuur. Wanneer je stuur te dichtbij staat, gaan je ellebogen onder een te grote hoek komen. Je ellebogen moeten een lichte buiging hebben. Als je jezelf vanuit vooraanzicht zou bekijken, mogen je armen niet teveel op een driehoekhouding lijken (je handen naar buiten en open). Je armen moeten eerder een vierkant vormen (schouders even breed als de ellebogen en stuur). Je hendels moeten op dezelfde lijn als je schouders staan (van boven naar onder). Bij een gravelfiets mag het stuur iets breder zijn of opengaand. De hoogte van je stuur wordt bepaald door je onderrugspieren en buikspieren. Je kan beter hoog beginnen en per 5 of 10 milimeter zakken. Ook hier een belangrijke tip: zaag je vork niet te snel af.

Waarom kiezen voor Bikefitting Bike Power?

Twijfel je na het lezen van deze pagina aan de doeltreffendheid van zelf bikefitting doen? Bikefitting Bike Power biedt professionele bikefitting volgens de bewezen bike fitting methode van Steve Hogg. Als erkenning kregen we van het IBFI (International Bike Fitting Institute) het hoogst mogelijke niveau van bikefitter: level 4. In België behaalden slechts 3 bikefitters dit niveau. We geloven dus als geen ander dat we jou als beginner, fervent fietser of professional kunnen helpen naar een hoger niveau met optimaal en pijnvrij fietsgenot. Wat kost een bikefitting? We geven je graag een overzicht van onze verschillende bikefitting pakketten.

AFSPRAAK MAKEN VOOR BIKEFITTING

Wens je meer informatie?

Gelieve dan onderstaand formulier in te vullen!

67d
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie