Hoe onderhoud je je fietsschoenen

Fietsschoenen zijn, net als elk ander product in de sportwereld, ontworpen en gemaakt voor een bepaald doel. Dat ontwerp moet een evenwicht vormen tussen optimale prestaties en degelijke bescherming. De materialen die worden gekozen bij het ontwerpen van een fietsschoen zijn niet willekeurig gekozen. Elk afzonderlijk item is ontworpen voor een bepaald doel en om samen te werken met alle andere onderdelen. Leer is bijvoorbeeld een geweldig materiaal. Het is zacht wanneer het wordt verwerkt en dus ideaal om fietsschoenen van te maken. Net als microvezel, dat zijn eigen unieke eigenschappen heeft.

Hoewel elk van deze twee materialen geweldige toepassingen heeft, hebben ze ook beperkingen. Met dit artikel willen we je als fietser bewust maken van die beperkingen zodat je je fietsschoenen op de juiste manier kan onderhouden en verzorgen. Met goed onderhoud en verzorging kan je de maximale levensduur uit je fietsschoenen halen. Zo zijn ze hun geld zeker en vast waard!

Je hardwerkende voeten beschermen

Laten we eerst naar onze voeten kijken. In termen van lichaamsdelen zijn ze het hardst werkend, krijgen ze de meeste klappen uit het dagelijks leven en hebben ze ook de dikste huid van het menselijk lichaam. De mens is vrij goed ontworpen in termen van hoe we ons hebben aangepast aan het moderne leven. Bij het ontwerpen van een fietsschoen moet de fabrikant rekening houden met twee belangrijke noodzaken: de voet beschermen en de voet niet beschadigen. Verschillende schoenmerken beschadigen helaas wel de voet met een te smalle leest. Slecht passende fietsschoenen zijn eerder gemaakt voor esthetiek dan voor comfort en prestaties.

De materialen die in goede fietsschoenen worden gebruikt en die in contact komen met je voeten moeten buigzaam en zacht zijn. En sterk. Maar ook weer niet te sterk. Ze moeten precies die juiste hoeveelheid bescherming bieden.

Vuil, zand en water: de vijand van fietsschoenen

Tijdens het fietsen - vooral offroad - krijgt de fietsschoen te maken met vuil, zand en water van de wegen en paden. Het schoenleer kan hierdoor niet meer ademen zoals bedoeld en je voeten krijgen last van zweten en vocht. Vocht dat niet meer terug naar buiten kan door het leer. Vuil en zand, in combinatie met water, zijn allemaal schurend en beschadigend voor het leer en voor de andere onderdelen zoals de BOA's.

Het leer droogt uit en barst. Als je je fietsschoenen te snel droogt - zonder ze op te vullen - verliezen ze hun vorm. Dit komt omdat het leer probeert terug te keren naar zijn natuurlijke vorm. Microvezel heeft een zeer dunne coating van plastic (PU) en het vuil en zand is als zandstralen. Zonder goed onderhoud zullen je fietsschoenen er duidelijk onder lijden en niet goed presteren.

BOA's zijn het in feite staalkabels, bedekt met zeer fijn plastic. Als vuil zich hierin ophoopt, zal het uiteindelijk tussen de twee materialen komen en ervoor zorgen dat ze van elkaar scheiden. Dit betekent dat de BOA's niet meer zo goed werken sluiten. Maak ze af en toe open en schoon zodat ze perfect blijven werken.

Hoe onderhoud je je fietsschoenen
Hoe onderhoud je je fietsschoenen

Hoe droog je fietsschoenen

Als je naar een niet schoongemaakte en uitgedroogde fietsschoen kijkt, zie je dat de lijm afbreekt. Tijdens het fietsen oefenen je voeten in beweging een grote hoeveelheid kracht uit op het bovenwerk van je fietsschoenen. Als de fietsschoen niet goed wordt onderhouden, zal er uiteindelijk iets moeten wijken. Dat is meestal de lijm. Dit gebeurt vooral wanneer de fietser zijn of haar fietsschoenen niet goed droogt en/of blootstelt aan (plotse) hitte. Het is onvermijdelijk dat fietsschoenen nat of vochtig worden. Vochtige en natte fietsschoenen moeten correct gedroogd worden om de gebruiksduur te verlengen. Door het drogen van een vochtige fietsschoen worden natuurlijke oliën onttrokken die essentieel zijn om het leren bovenwerk soepel en duurzaam te houden. Net als je eigen huid moeten deze oliën regelmatig vervangen worden wanneer ze blootgesteld zijn aan water.

We geven je graag enkele belangrijke tips om vochtige fietsschoenen duurzaam en optimaal te laten drogen:

  • Haal de binnenzolen uit je fietsschoenen.
  • Laat je fietsschoenen langzaam drogen, opgevuld met krantenpapier of droge vodden. Krantenpapier of vodden zorgen ervoor dat ze hun vorm niet verliezen.
  • Laat je fietsschoenen drogen op kamertemperatuur.
  • Droog je schoenen nooit met een haardroger, in de zon of in de buurt van een verwarmingsbron zoals een radiator. Als je het droogproces wilt versnellen, zal een gewone ventilator de truc doen!
  • Behandel telkens je fietsschoenen met een schoenverzorgingsset voor leren schoenen.

Bij Bike Power bieden we een speciale Lake schoenverzorgingsset aan. Deze bevat een reinigingslotion om het leer van je fietsschoenen schoon te maken. Een voedende crème om de verloren oliën van het bovenwerk aan te vullen om ze zacht en soepel te houden. En een beschermingswax zodat het vuil tijdens je volgende fietsrit niet direct weer kan indringen.

Fietsschoenen schoonmaken

Neem na elke rit de tijd om het vuil en zand van je fietsschoenen te vegen. Gebruik een zachte borstel en een vochtige doek om de zolen proper te maken. Droog hierna de schoenplaatjes en smeer een klein beetje olie op de metalen schoenplaatjes om roestvorming te voorkomen. Reinig de BOA en veeg vuil en zand weg met een vochtige doek.

Controleer je fietsschoenen regelmatig. Als er iets is dat aandacht nodig heeft, geef het dan die aandacht. Dat kan betekenen dat je wat lijm gebruikt op rubberen beschermingsgebieden wanneer ze beginnen los te laten.

Bij Bike Power helpen we je graag om de beste fietsschoenen voor jouw voeten te vinden. Dit om je een perfecte balans te bieden tussen bescherming van je voeten, comfort en prestaties. Met jouw aandacht voor het onderhoud van je schoenen, zullen we samen nog vele jaren in harmonie fietsen.

MEER OVER FIETSSCHOENEN
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie