Kniepijn na fietsen

Kniepijn na fietsen is één van de meest voorkomende fietsklachten waarvoor klanten ons contacteren. Kniepijn na fietsen heeft verschillende oorzaken en kan relatief makkelijk opgelost worden. In deze blog nemen we je mee door de oorzaken en oplossingen.

Oorzaken van kniepijn na fietsen

Kniepijn na fietsen is een teken van je lichaam dat er iets fout is. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk de oorzaak op te sporen om de pijn weg te krijgen of in het slechtste geval te verminderen. Weet dat er voor het oplossen van kniepijn na fietsen nooit een standaardoplossing is. Het lichaam is uniek en dus moet er voor elke fietser een unieke combinatie van oplossingen uitgewerkt worden. Er is dus geen ‘out of the box’ oplossing van kniepijn na fietsen. Toch kunnen we de meeste oorzaken van kniepijn na fietsen indelen in enkele grote categorieën:

Soorten kniepijn na fietsen

De soort van kniepijn na fietsen kan een indicatie geven van waar het probleem zich onder andere stelt. Dit is echter geen exacte wetenschap. Er moet dus steeds gekeken worden naar het geheel: de anatomie van de fietser en de juiste fietspositionering van deze fietser op zijn eigen fiets(en). Het geheel aanpakken is extreem belangrijk omdat anders het risico bestaat dat de fietsklachten of pijn, door een bepaalde aanpassing, zich naar elders in het lichaam gaan verplaatsen.

Pijn aan de achterkant van je knie na fietsen

Pijn aan de achterkant van je knie tijdens of na het fietsen heeft voornamelijk te maken met een verkeerde houding. En meer bepaald door de verkeerde afstelling van het zadel. Een andere belangrijke oorzaak kan zijn dat de pedalen en de schoenplaatjes te weinig beweging geven en zo de knie in een verkeerde positie dwingen.

Pijn aan de buitenkant van je knie na fietsen

Pijn aan de buitenkant van je knie tijdens of na het fietsen komt voornamelijk door verkeerd afgestelde schoenplaatjes. Door een foutieve afstelling wordt je knie tijdens de omwenteling naar binnen of naar buiten gedwongen. Dit zorgt voor druk op je kniegewricht. Juist afgestelde schoenplaatjes zijn de fundering van een goede houding.

Pijn aan de binnenkant van je knie na fietsen

Pijn aan de binnenkant van je knie bij het fietsen komt voornamelijk door verkeerd afgestelde schoenplaatjes. Door een foutieve afstelling wordt je knie tijdens de omwenteling naar binnen of naar buiten gedwongen. Dit zorgt voor druk op je kniegewricht. Juist afgestelde schoenplaatjes zijn de fundering van een goede houding.

Kniepijn na fietsen
Kniepijn na fietsen

Kniepijn na fietsen door overtraining

De oorzaak voor kniepijn door overtraining is duidelijk te omschrijven: je fiets gewoon harder of langer dan je lichaam aan kan. Plots meer trainen en intensiever of harder fietsen zijn hier de oorzaak van je kniepijn na fietsen. Toch valt dit makkelijk op te lossen door je lichaam en gewrichten goed op te warmen voor je rit en het niveau stap voor stap op te bouwen. Gevolgen van overtraining kunnen een overbelaste of ontstoken knie opleveren wat de kniepijn na fietsen oplevert. De eerste symptomen zullen geleidelijk opduiken: je knie zal roder worden, warmer aanvoelen en opzwellen. Pijn zal zich vormen rond de knieschijf, maar vooral aan de binnenzijde van je knie net onder de knieschijf.

Is fietsen slecht voor je knieën?

Als je geen last hebt van medische aandoeningen en je knie(gewricht) soepel kan bewegen tijdens het fietsen, is fietsen zeker niet slecht voor je knieën. Het soepel bewegen van je knieën heb je meestal volledig zelf in de hand: een goede houding op je fiets, een correct afgestelde fiets en juist afgestelde schoenplaatjes. Voorkom daarbij ook kniepijn na fietsen door overtraining te voorkomen.

Kniepijn na fietsen oplossen

Als je last hebt van kniepijn na fietsen dan gaat deze pijn niet zomaar weer weg. Integendeel: de pijn zal telkens opnieuw opkomen tijdens of na het fietsen of zal blijven aanhouden. In de meeste gevallen kan kniepijn na fietsen opgelost worden door een professionele bikefit. Tijdens deze bikefit werken we aan je houden op de fiets, de correcte afstelling van je eigen fiets(en) en tot slot het correct afstellen van je schoenplaatjes. Kan de kniepijn na fietsen niet opgelost worden door een professionele bikefit, dan zullen we je eerst doorverwijzen naar een medisch specialist.

MEER OVER BIKEFIT
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie